INGYENES HÁHOZSZÁLLÍTÁS 100.000 FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Milyen színek illenek össze?

Igen fontos kérdés mind a ruhatárunkban, mind, pedig ha az otthonunkban, környezetünkben akarunk átalakításokat végezni. Megfelelő színek alkalmazásával különböző hatásokat tudunk kiváltani a környezetünkből úgy, mint a festő a vásznán.  De hogyan válogassuk össze a színeket? Milyen színek illenek egymáshoz?

Ha nem akarunk mellé lőni és nem vagyunk elég merészek, akkor általában 2 színt és azok árnyalatait variáljuk. Ha nem akarunk a szivárvány legkülönbözőbb színeiben harsányan pompázni, akkor érdemes néhány szabályt követni, hasznos tanácsot betartani, így színes, de kellemest hatást kelthetünk.

Napjainkban nagyon elterjedt a color blocking öltözködés. Na de mit is jelent ez valójában? A color blocking a tavaszi-nyári öltözködési trendekben népszerű irányzat. Ennek a stílusnak az a lényege, hogy a szivárvány legkülönbözőbb színeibe, „szín-blokkokba” öltözünk, a merészebb megjelenéshez egymástól nagyon eltérő színeket is ötvözhetünk egymással. Az alapszabály az, hogy háromnál több színt ne kombináljunk össze az öltözetünkben.

A legegyszerűbb módszer az, amikor alapszínekhez választunk egy harmadik színt. A kezdők, vagy akik tartanak a feltűnő színektől, azoknak érdemes semleges alapszíneket kiválasztaniuk (például: fekete, fehér, szürke, barna, drapp). Ehhez harmadik színként az egyik alapszín árnyalatát kell társítaniuk (például ha fehér és barna volt az alapszínük, akkor ehhez harmadikként válasszanak bézs színt). Ebben az esetben nagyon egységes és visszafogott lesz az illető megjelenése. Irodai munkához leginkább én ezt ajánlanám. A bevállalósabbak alapszínnek élénk színeket is választhatnak, például királykéket, fuksziát, narancssárgát vagy éppen neonszíneket, és szintén ezek egyik árnyalatát kell választaniuk harmadik színnek (például ha fukszia volt az alapszínük, akkor ahhoz lilát vagy pinket illesszenek). Aki igazi color blockingnak megfelelő megjelenést szeretne, annak harmadik színként az alapszínektől teljesen eltérő színt érdemes választania (például kék és zöld, rózsaszín és sárga). Utóbbi esetben nagy lesz ugyan a kontraszt a színek között, de megfelelően összeválogatva a színeket, még ilyen színáramban is harmonikus és trendi lehet a megjelenésünk. De figyeljük oda a megfelelő árnyalatokra, nehogy bohócot csináljunk magunkból!

Ha bajban vagyunk, hogyan is válogassuk össze a színeket,akkor gondoljunk csak vissza az iskolai rajzórákra és a színkörökre. Párosíthatjuk egymással a komplementer, azaz a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színeket (például sötétkék és narancssárga). Választhatjuk a színkörön egymás mellett elhelyezkedő 2-3 színt is (például: világoskék, sötétzöld, világoszöld). Az alapszínekkel, illetve keverékeikkel is próbálkozhatunk. Alapszínnek számít a piros, a sárga és a kék, és ezekhez társítjuk a keverékeiket (például ha öltözetünk alapszínei a piros és a sárga, akkor ezekhez harmadikként keveréküket illesztjük, azaz a narancssárgát, mindezzel meg is maradunk a meleg tónusoknál).

De öltözhetünk az évszak színeinek megfelelően, ezzel sem lőhetünk nagyon mellé, úgy vélem. Ha kipillantunk az ablakon, jobb esetben egyből szemünk elé tárul a csodás természet, melynek minden évszakban különböző árnyalatai vannak! Teljes összhang figyelhető meg, ezért ezt az öltözködésünkre is kivetíthetjük. Nyáron a nagy meleg miatt törekedjünk a világos színekre, de természetesen nem maradhatnak el az élénk színek sem. Ősszel a telített színeket, azaz az elszáradó levelek és a télre készülő föld színeit viselhetjük magunkon, például a rozsdabarnát, a sötétbarnát, a sötétzöldet, az aranysárgát, a sötétlilát vagy a mély bordót. Télen általában sötétebb színű ruhákat hordunk, de egy-egy színesebb, de nem rikító színű darabbal feldobhatjuk öltözetünket, de itt is törekedni kell az összhangra.

Ha nem a színekkel játszunk, akkor ügyeskedhetünk a tónusokkal is. Világos és sötét, azaz eltérő tónusú színek együttes alkalmazása erős tónuskontrasztot hoz létre. A legerősebb ilyen kontraszt a fekete-fehér. A nagy kontrasztú színkombinációk mindig erőt és határozottságot sugallnak. A hideg-meleg kontraszt szokatlan, már-már valószerűtlen színkombináció, kifejezőereje ebben rejlik. A legerősebb hideg-meleg színkontraszt a színkör leghidegebb és legmelegebb színei, a kékeszöld és a vörös és narancs között jön létre. És még egy ráadás különlegességképpen: a monokróm harmónia. Ez akkor jön létre, ha egyazon szín különböző világosságú (sötétségű) árnyalatait kombináljuk egy öltözéken belül. Ez a valóságban nehezen kivitelezhető, kicsi ugyanis a valószínűsége, hogy gardróbunkban adott szín világosabb és sötétebb árnyalatai egyaránt megtalálhatók. 

Ne feledje senki sem:

  • Három, maximum négy színnél többet egyszerre ne kombináljunk össze egymással!
  • Megfelelő színű kiegészítőket válasszunk színes öltözetünkhöz!
  • Ne felejtsük el, hogy egy vízszintes színes csík optikailag mindig szélesít! Például ha széles a csípőnk, akkor arra a részre ne kerüljön például a felsőnk egy feltűnő színű része, mert így még inkább „szem elé kerül”.

xoxo, Anita a Fashion & City bloggere